Kultur

Fiskarstugan - Hembygdsmuseum

Fiskarstugan - Hembygdsmuseum

Fiskarstugan hus 78, har fungerat som museum sedan 1960 efter att stugan testamenterats till Käringön 1957.

Fossiler

Fossiler

Fossiler är djur och växtdelar som har bevarats i berg och sediment. På Käringön hittar man sådana på flera ställen. Öns guider visar gärna dessa. Bilden visar en fossil av det berömda förhistoriska djuret Krokodilus käringöus.

Guidade turer

Guidade turer

Följ med på en spännande rundtur på Käringön! Här finns historia som sträcker sig ända från slutet 1500 talet. Hör om spännande personer, historier & levandsöden och Käringöns historia & framtid.

Isackes sund

Isackes sund

I området kring Isackes sund finns öns äldsta bebyggelse som delvis går tillbaka till 1600-talet. Olof Nilsson Knape föddes på Käringön 1664 och bodde här vid Isackes sund.

Käringen

Käringen

Käringen är en staty uppförd av Franz Glatzl 1996. Kjolen är byggd som ett kummel, ett fast sjömärke. Ett annat ord för kummel är käring. Kjolen har lappar som består av skifferplattor.

Käringöns kyrka

Käringöns kyrka

De första som bosatte sig på Käringön kom redan i slutet av 1500-talet. Fram till 1796 fanns ingen kyrka på ön.

Knubbsäl

Knubbsäl

Knubbsälen är Bohusläns landskapsdjur. Den kan bli två meter lång och 30 år gammal.

Lotsutkiken och andra utkiksplatser

Lotsutkiken och andra utkiksplatser

Utanför Käringön ser man Måseskärs fyrplats. Fyrplatsen var bemannad 1865-1996. Den höga röd-vita fyren är en så kallad krinolinfyr...

Minnesmärken

Minnesmärken

Till fädrens minne, stenen vid Kyrkvägen, vill minna om de käringöbor som fick sin gravplats på Morlanda kyrkogård innan ön fick egen kyrka och kyrkogård.

Paddor

Paddor

Paddor och grodor trivs på Käringön. Här finns ovanligt många och unika bestånd av paddor. Käringön har många små dammar och vattendrag där paddor och grodor trivs. På våren kläcks de och på sommaren trivs de undre växter och stenar. På kvällen kryper de ofta fram och då får du gå extra försiktigt så att du ej trampar på dem.

Simsons Prästgård

Simsons Prästgård

August Simson 1815-1900, och hans fru Fredrika bodde i den ordinarie prästgården norr om kyrkan, men lät bygga detta hus som sin privata bostad vilken stod klar 1877.

Bergarter och jättegrytor

Bergarter och jättegrytor

På sydöstra sidan av Käringön, på beget, västerut, en bit ovanför öfyren, hittar du ett antal stora s.k. jättegrytor, nerborrade i den Bohuslänska graniten.

Valkäken

Valkäken

En valkäke kom till Käringön år 1900 som en gåva från en av de första sommargästerna på ön. Den har fått vara en symbol för ön och finns med på många foton. Valkäken kommer från en grönlandsval.

Utvecklad av appallan.se