Natur

Fenomenet i berget I

Fenomenet i berget I

Mycket mytomspunnen plats under sekler, få vet var man finner den. Här håller många sina händer när de önskar sig något eller vid bröllop. Vissa har detta som sin lyckosten. Nyfiken? Men var är då detta fenomen? Meteoritnedslag? Fossil? Kryptonit? Månsten? Många skrönor och myter finns! En sak är säker bergsgeologer har aldrig sett ett sådant omfattande fenomen. Maila info@visitkaringon.com så får du kanske en ledtråd och i bästa fall en privat guidning!

Fenomenet i berget II

Fenomenet i berget II

Många bergsformationer är märkliga, denna mycket speciella formation, är omgärdat med många spekulationer. Kan det vara en fossil? Fossiler är djur och växtdelar som har bevarats i berg och sediment. På Käringön hittar man sådana på flera ställen. Öns guider visar gärna dessa. Bilden visar en enligt vissa forskare fossilen av det berömda förhistoriska djuret Krokodilus Käringöus.

Stinkpadda

Stinkpadda

Stinkpadda (Bufo calamita) Paddor och grodor trivs på Käringön. Här finns ovanligt många och unika bestånd av paddor. Käringön har många små dammar och vattendrag där paddor och grodor trivs. På våren kläcks de och på sommaren trivs de undre växter och stenar. Stinkpadda (Bufo calamita) är en av Sveriges 3 paddarter. Den är 4,5-8 cm lång huden vårtig och gråbrun till grönaktig rygg med mörkare fläckar. Den har oftast en gulaktig linje längs ryggen. På grund av de korta bakbenen rör den sig med kravlande småhopp , går eller springer och har lite eller ingen simhud på fötterna. Stinkpaddan är ett natt och skymningsdjur . Den har fått sitt namn av att ,när de är hotade kan utsöndra ett vitt körtelsekret ,som doftar svagt av bränt gummi och är giftigt. Oftast används namnet ”strandpadda” på arten. Paddan ynglar i hällkar och andra mindre vattensamlingar. Äggen är salttåliga och i Östesjön kan den yngla direkt i havet. Stinkpaddan kan bli åtminstone 12 år gammal. Den äter spindlar, insekter ,sniglar och maskar. I Sverige finner man den framför allt i väster från Smögen till Göteborgs södra skärgård och längs delar av Skånes, Hallands och Blekinges kuster. Att höra dem framföra sin vårserenad, tonen är hög och rak, är en stor naturupplevelse. Arten är FRIDLYST och RÖDLISTAD. Var rädd om Käringöns paddor och titta vart du går i skymningen, så att du inte trampar eller kör ihjäl våra unika paddor!

Bergarter och jättegrytor

Bergarter och jättegrytor

På sydöstra sidan av Käringön, på beget, västerut, en bit ovanför öfyren, hittar du ett antal stora s.k. jättegrytor, nerborrade i den Bohuslänska graniten.

Vallerö & Härmanö huvud

Vallerö & Härmanö huvud

Härmanö naturreservat är ett av de största reservaten i västra Sverige. Reservatet sträcker sig från norra lilla Härmanö till södra delen av stora Härmanö. En sträcka av ca 6 km med en bredd av 1 – 2.5 km. Ett antal stigar finns uppmärkta för att komma ut på västsidan. I reservatet finns det gott om vandringsleder och utflyktsmål. Vissa av stigar är även anpassade för rörelsehindrade. Den gamle eken, ca 300 år gammal. Följ vägen söderut från Hamnen alt. Piren ca 3 km där du hittar skylt till vänster som visar vägen till eken. Härmanö huvud, sydspetsen på stora Härmanö. Denna plats har utgjort ett viktigt sjömärke i alla tider. Mäktig utsikt och väl värt ett besök.

Lotsutkiken och andra utkiksplatser

Lotsutkiken och andra utkiksplatser

Utanför Käringön ser man Måseskärs fyrplats. Fyrplatsen var bemannad 1865-1996. Den höga röd-vita fyren är en så kallad krinolinfyr...

Knubbsäl

Knubbsäl

Knubbsälen är Bohusläns landskapsdjur. Den kan bli två meter lång och 30 år gammal.

Utvecklad av appallan.se