Om Käringön

Om Käringön

Käringön är idag mest känt för sin fina historiska miljö med gamla vackra trähus som ligger tätt, tätt på nordsidan och de kala klipporna på sydsidan. Käringön ligger längst ut i havsbandet, innanför Måseskärs skyddande fyr och är ett levande samhälle dit besökare från hela världen söker sig året om för avkoppling, trivsel och god mat. På sommaren ökar pulsen på ön, då kommer många gästbåtar och det är mycket trevligt krogliv i restaurangerna.

Prästen August Simson utövade mellan 1849-1900 ett starkt inflytande på öns befolkning. När sillfisket inte längre gav stora fångster minskade befolkningsantalet men fick ett uppsving igen vid sekelskiftet, när ön gjorde sig känd som en badort, med både varm-, kall-, och tångbadsanläggningar och med två pensionat. Käringön är idag ett livligt skärgårdssamhälle med service- och turistfunktioner och många boende året om. Här satsas på turismen, åretruntboende och näringsverksamheter.

Bebyggelsen är mycket sevärd kulturhistoria, besök det lilla museet, fiskarstugan, och Simsons prästgård som numera är restaurang. Det är nära till Käringöns västsida som bjuder på storslagna vyer ut mot Måseskär och västerhavet. Båtförbindelsen till Käringön går från Tuvesvik, se mer under fliken Hitta hit.

Välkommen till en klippa längst ut i havet där livet präglats av stolthet, hårt arbete och umbäranden. Storslagen unik natur och vacker gammal bebyggelse. En plats där människor snabbt känner sig hemma och gärna återkommer till, år efter år, för att få avkoppling, frisk luft, god mat och ro i själen. Varmt välkomna hit!

Utvecklad av appallan.se